Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

VIDEO "Volimo te Allahov Poslaniče"

Objavljeno u Sektor za edukaciju

Predstavljamo Vam video sa tribine koja je održanao u Tuzli 10. februara u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i Koordinacije bošnjačkih nevladinih organizacija sa prostora regije Tuzla. Predavač je uvaženi profesor Šefik Kurdić.


Sinoć, 10.2.2015. godine u Velikoj sali BKC-a u Tuzli održano je predavanje „Volimo te, Allahov poslaniče“. Predavanje je održano u uspunjenom BKC-u, pred oko 600 ljudi. Organizatori predavanja bili su Medžlis IZ Tuzla, BKC Tuzla i Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija TK. Moderator je bio Nisvet Mujanović.

Predavač je bio dr. Šefik Kurdić, profesor hadisa i da'we na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici. Profesor Kurdić spada među najbolje poznavaoce života i djela poslanika Muhammeda, a.s.

Na samom početku ašere je proučio dječak Abdulkadir Omerović. Abdulkadir je dobitnik prestižnih nagrada u učenju Kur'ana. Nakon toga prisutnima se obratio hafiz Ahmed Huskanović, glavni imam MIZ Tuzla. On je istakao svoje zadovoljstvo zbog ispunjene Velike sale BKC-a. Huskanović je, a povodom zajedničkog organizovanja predavanja sa BKC-om Tuzla i Koordinacijom bošnjačkih nevladinih organizacija TK kazao kako je to urnek za buduće djelovanje te da smo zajedno ubjedljivo jači. Puna sala je dokaz tog djelovanja. Hafiz Huskanović je, zatim govorio o najboljem stvorenju, Muhammedu, a.s. Dokaz prestižnog položaja Muhammeda, a.s., istakao je hafiz Huskanović, jeste i ajet u kome se govori da i Allah, dž.š., donosi salavate na Svog Poslanika, a.s.

Nakon kratkog obraćanja hafiza Huskanovića moderator Nisvet Mujanović prisutnima je predstavio biografiju predavača nakon čega je dr. Kurdić počeo svoje nadahnuto predavanje. U svom stilu, profesor Kurdić je, na sebi svojstven i originalan način prisutnima približio život i djelo Muhammeda, a.s.

U svom izlaganju profesor Kurdić je kazao i kakve trebaju biti reakcije muslimana na karikature o Poslaniku, a.s., te da njih, karikature rade oni koji ne poznaju ko je bio poslanik Muhammed, a upravo je naša dužnost da svijet upoznamo sa životom Muhammeda, a.s. Da na karikature ne trebamo reagirati nasiljem, uvredama, paljenjem zastava profesor je potvrdio dokazima iz prakse i života, upravo Muhammeda,a.s.

On, Muhammed, a.s., nikada se nije ljutio zbog uvrede koje su bile njemu upućene, već se, isključivo ljutio radi povrede Allahovog prava. On, Muhammed, a.s., osvajao je ljudska srca ljubavlju, osmijehom, bratskim stavom i očinskom brižnošću. On, Muhammed, a.s., je umjesto neznanja koje je tada vladalo donio znanje, umjesto mržnje ljubav, od zajednice koja se kaljala u blatu učinio najboljom zajednicom koja je hodala zemljom.

Profesor Kurdić naveo je nekoliko primjera iz života Muhammeda, a.s., i prisutnima predstavio kako je Poslanik, a.s., reagirao na uvrede, tuđe prijestupe, neznanje... U tom smislu, mi kao njegovi sljedbenici trebamo reagovati na isti način.

Nakon predavanja posjetioci su imali priliku nastaviti druženje uz zakusku u holu BKC-a. Takođe, na izlazu posjetiocima je poklonjen letak o životu Muhammeda, a.s., odnosno o njegovom odnosu prema djeci, ženama, komšijama, nemuslimanima...

Organizatori, MIZ Tuzla, BKC Tuzla i Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija ocijenili su predavanje izuzetno uspješnim te dogovorili buduću saradnju.

 

Alem Dedić

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
569
3318
6674
51008
3269205

Ko je na portalu: 242 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.