Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

U Hadžimahmutovoj – Riječanskoj džamiji u Zvorniku je održana jedanaesta redovna tribina udruženja „Prosvjetitelj“ iz Srebrenice. Gost tribine je bio Asmir ef. Imamović, profesor u Behrambegovoj medresi u Tuzli koji je govorio na temu "Džemat kao primarni cilj pojedinca" pred oko stotinu prisutnih vjernika iz svih džemata zvorničkog medžlisa, ali i gostiju iz drugih Medžlisa.

Tribinu je otvorio Osman ef. Šahbegović, poželio dobrodošlicu gostima. Asmir ef. Imamović je govorio na temu „Džemat kao primarni cilj jedinstva muslimana“i o važnosti zajedništva i jedinstva neophodnog za sve muslimane u svijetu, ali ponajviše u BiH i ovom dijelu naše domovine. Navodeći Kur'anske ajete, hadiske predaje i tradiciju ashaba Allahova poslanika odgovorio je na pitanje važnosti zajedništva.

Predsjednik „Prosvjetitelja“ Nerzudin Hajdarević je zahvalio predavaču i džematlijama iz Podrinja na učešću u tribini. Gostu predavaču Asmiru ef. Imamoviću je Mustafa Muharemović, predsjednik Medžlisa Zvornik, uručio skromnu hediju. Nakon tribine uslijedilo je ugodno druženje prisutnih.

Mnogi kur'anski ajeti govore o vrijednosti znanja, obrazovanja i onih koji znaju i druge poučavaju, a hadisa na ovu temu je daleko više. Između ostalog, u tom kontekstu je i hadis koji prenosi Ebu Derda', radijallahu anhu, a u kojem se navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Ko se zaputi na put radi stjecanja znanja, Allah će mu olakšati put koji vodi ka Džennetu. Uistinu meleki podmeću svoja krila onome ko traži znanje iz zadovoljstva zbog onoga što čini, a oprost za učenjaka traži sve ono što je na nebesima i Zemlji, pa čak i ribe u vodi. Prednost učenjaka nad pobožnjakom je kao prednost (svjetlosti) mjeseca nad ostalim zvijezdama. Učenjaci su nasljednici poslanika. Poslanici u nasljedstvo nisu ostavljali ni zlatnike ni srebrenjake, već su ostavljali znanje, pa ko ga uzme, uzeo je nešto vrlo vrijedno.''(Tirmizi, hadis je sahih, Sahihu Tirmizi, Albani, 2682) Ovo je samo jedan od stotina hadisa koji govori o vrijednosti nauke i onih koji se njom bave, a tekstovi ovakvog sadržaja potakli su muslimane prvih generacija da svoje živote posvete nauci.

Udruženje "Prosvjetitelj" je na osnovu navedenih riječi i potrebe ljudi u Podrinju pokrenuo inicijativu koja je prerasla u redovnu aktivnost udruženja, a to je organizovanje javnih tribina u svim općinama i medžlisima srednjeg Podrinja.

www.prosvjetitelj-muallim.org

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
572
3318
6677
51011
3269208

Ko je na portalu: 245 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.