Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Udruženje za afirmaciju univerzalno pozitivnih vrijednosti "Prosvjetitelj" Srebrenica je u povodu Dana Državnosti BiH (25. novembra) u Tuzli, nedjelja 23. novembar organiziralo seminar za članove udruženja i članove udruženja sa kojima sarađuje. Seminar je održan pod ranim nazivom: "Prioriteti i izazovi građanskog djelovanja". 

Na seminaru su učestvovali eminentni alimi i profesor sa našeg govornog područja. U nastavku vam donosimo listu video prezentacija. 

  1) prof. dr. Nusret Isanović - Etika rada i djelovanja. 

 

 2) prof. mr. Abdusamed Bušatlić - Bereket je u radu i aktivnosti. 

 

 3) prof. Nezim-ef. Halilović Muderris - Kerameti Bosanskog dzihada. 

  

4) prof. mr. Kenan Musić - Muhammed a.s. kao naš uzor. 

 

 

 5) prof. Arif Oruč - Ulaganje truda na putu istine. 

 

 

Dodavanja članaka na web za općinske timove

Objavljeno u Sektor za edukaciju

Poštovani članovi Udruženja Prosvjetitelj,

za vas smo pripremili video u svrhu edukacije koja je neophodna da bi uspješno objavljivali tekstove o aktivnostima vaših timova na webu prosvjetitelj-muallim.org.

Video je pripremio Mirnes Smajilović i za sve nejasnoće možete ga kontaktirati na telefon: 061-290-837 ili na mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. .

Također, za sve one timove koji još uvijek nemaju pristupne podatke, koji su potrebni za prijavu na stranici neka se obrate autoru videa putem maila.

Video je urađen u HD rezoluciji, tako da možete promijeniti kvalitet prilikom gledanja, ukoliko je loš.

Dodavanje članka

Dodavanje videa sa YouTube servisa u članak

Proteklog vikenda (30.11.) u prostorijama Udruženja „Prosvjetitelj“ u Srebrenici održana promocija knjige „Traganje za istinom“ mr. Esmira Bašića. Promotori knjige, pored autora su bili književik Fahrudin Sinanović i Fuad Šišić. U ispunjenim prostorijama „Prosvjetitelja“ tribini su prisustvovali, između ostalih i Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg entiteta, prof. dr. Adib Đozić, profesor na Univerzitetu u Tuzli, Damir Peštalić, glavni imam MIZ Srebrenica.

Na samom početku, u prostorijama „Prosvjetitelja“ obratio se Mehdin Jakubović, osnivač udruženja. Jakubović je u svome govoru istakao, budući da autor i jedan od promotora dolaze iz Tešnja, pomoć koju je Tešanj pružao i dalje pruža Podrinju i Udruženju „Prosvjetitelj“. Bašić i Šišić su dali ogromnu podršku Podrinju, te su u Tešnju sa svojim saradnicima osnovali i Udruženje „Klub prijatelja Srebrenice“, a čiji predsjednik je upravo autor knjige mr. Esmir Bašić.

Književnik Fahrudin Sinanović je kazao kako je Bašić u svojoj knjizi, poput liječnika ustanovio preciznu dijagnozu našeg društva i onda je ponudio rješenja. Bašić promišlja sva politička i društvena pitanja, Bašić prepoznaje negativne pojave u društvu, bavi se svim značajnim pitanjima. Budući da su muslimani narod Knjige te važnost učenja i čitanja Sinanović je toplo preporučio Bašićevu knjigu.

Fuad Šišić, bivši načelnik Općine Tešanj i sadašnji presjedavajući Općinskog vijeća Tešanj je, između ostalog istakao da je prava rijetkost da se neki bošnjački intelektualac bavi društvenim pitanjima na ovakav način kao što to čini Esmir Bašić. Magistar Esmir Bašić, s pozicije bošnjačkog intelektualca, i s pozicije islamskog sistema vrijednosti, nedvosmisleno pokušava prosvjetiteljski djelovati na čitaoce. „Traganje za istinom“ je u isto vrijeme i trag vremena jer ostavlja zapis o društvenim prilikama u posljednih nekoliko godina, otkriva kritički osvrt autora na te prilike i autorovo viđenje što bi moglo biti rješenje. U isto vrijeme, Bašić beskompromisno ističe šta je ispravno, koristeći pri tome kriterije koji dolaze iz završne Božije upute ljudima, stavove posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., i njegovih ashaba, ali koristi i izjave poznatih ličnosti iz historije.

Na kraju, prisutnima se obratio i autor knjige mr. Esmir Bašić. Autor se, na početku zahvalio svojim promotorima i Udruženju „Prosvjetitelj“ na organozovanju promocije. Izrazio je zadovoljstvo što se promocija održava u Srebrenici, jer, kazao je da nije isto ako se knjiga promoviše u Srebrenici ili u nekom drugom gradu.

To nije bio kraj aktivnostima Udruženja „Prosvjetitelj“. Poslije završene promocije većina prisutnih uputila se ka Novoj Kasabi gdje je, poslije akšam-namaza održana tribina u mjesnoj džamiji. Predavači su bili gosti iz Tešnja, mr. Esmir Bašić koji je govorio na temu „Dio današnje BH generacije Bošnjaka-muslimana koja svojom aktivnošću motiviše“ i Fuad Šišić na temu „Međusobno pomaganje u vremenu iskušenja“.

 

autor: Alem Dedić

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
567
3318
6672
51006
3269203

Ko je na portalu: 240 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.