Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Voda i njena važnost bila je tema predavanja za učenike osnovne škole u Križevićima kod Zvornika, održano 28.oktobra od 12 sati i trideset minuta. Predavanje je organizovano zahvaljujući organizaciji Muslim Aid koja je za školu u Križevićima u prethodnim godinama obezbjedila finansijska sredstva u iznosu koji je veći od 50 hiljada maraka.

Predavanje je napravljeno povodom Eko dana svjetske humanitarne organizacije muslimana Muslim Aid. Pred oko 60 okupljenih učenika iz Križevića o važnosti vode u životu čovjeka i zaštiti okoliša govorio je diplomirani žurnalist Ilijaz Miralemović lider sektora za informisaje udruženja "Prosvjetitelj".

Adekvatne uslove obezbjedio je upravnik škole u Križevićima profesor Nisvet Mujanović inače sekretar "Prosvjetitelja" i lider sektora za edukaciju, a tehničku organizaciju pripremio profesor Nerzudin Hajdarević uz koordinaciju sa rukovodstvom Muslim Aida u Sarajevu, a Hajdarević je koordinator Muslim Aida za Podrinje i ujedno predsjednik udruženja "Prosvjetitelj".

Prije početka predavanja prisutnim se obratio predsjednik Nerzudin Hajdarević. Podsjetio je prisutne na rad i važnost Muslim Aida zahvaljujući čemu danas učenici u Križevićima, ali i mnogim drugim mjestima širom Podrinja imaju bolje uslove za školovanje i da do sadašnje pomoći Muslim Aida iznose više stotoina hiljada maraka za učenike u Podrinju.


Kroz predavanje prisutni su upoznati o važnosti vode za ljudski život, hemijskom sastavu vode, različitosti između čiste, slatke i slane vode. Predočen je slikovno uz pojašnjenje i hidrološki ciklus koji se odvija i život znači na planeti Zemlji. Pored naučnog objašnjenja o vodi učenicima je prezentirano i šta vjera Islam kaže o vodi i važnosti vode. Cilj predavanja je bilo podizanje savijesti kod prisutnih o važnosti zaštitie okoliša i vodenog bogatstva kojeg posjedujemo.


Poslije predavanja prisutnim se u ime organizacije Musllim Aid bratila i direkotrica ureda u Sarajevu zamolivši prisutne da čuvaju vodu i budu bolji od svojih prethodnika kako bi bogatstvo vode sačuvali, a najbolji način za to jeste da se prema vodi odnose sa posebnom pažnjom. "Veliko nam je zadovoljstvo da Muslim Aid ove godine u BiH proslavio svoju 28. godišnjicu u Križevićima sa djecom iz Istočne Bosne kroz aktivnosti vezane za "Važnost vode za život"" Ovim riječima završila je obraćanje direktorica Edina Šehić Saljiji.

Poslije ovog učenici osnovne škole su organizovali simboličnu akciju čišćenja i sakupljanja smeća u dvorištu škole i obližnjem koritu potoka koji protiče pored školskog dvorišta. Poslije prikupljanja desetak vreća otpadaka i pravilnog odlaganja smeća, svim učesnicima mini akcije čišćenja podijeljeni su prigodni pokloni u vidu osvježenja.

Ovo je jedna od mnogobrojnih akcija organizacije Muslim Aid koja je do sada u suradnji s a udruženjem "Prosvjetitelj" u Podrinju realizovale projekte čija je vrijednost nekoliko stotina hiljada maraka.

Kur’an je prva knjiga koja otkriva dezinfekcijska svojstva kiše, ili destilirane vode, i ova osobina nije spomenuta osim kad je u pitanju voda koja se spusta s neba. Kur’an tacno pravi razliku izmedju ciste, slatke i slane vode, i svaki termin stavlja na pravo mjesto.

Kur’an govori o destiliranoj vodi. Allah, swt, kaze: “I On šalje vjetrove kao radosnu vijest, kao prethodnicu milosti Svoje; i Mi s neba čistu vodu spuštamo.” (25 : 48)


Neka je slavljen Allah, svaka rijec u Njegovoj Knjizi besprijekorno je odgovorajuca. Ako je Kur’an proizvod ljudskog truda, da li bi bilo moguce praviti razlike izmedju gore razmatranih pojmova prije vise od cetrnaest stoljeca? A evidentno je da Kur’an govori o ovim specificnostima mnogo stoljeća prije negoli su ih fizika i hemija uspjele dokazati.

Kur’an je prva knjiga koja obznanjuje razlike izmedju razlicitih priroda vode, i to je kristalno jasno materijalni dokaz Uzvisenog Porijekla ove Knjige.

Mi smo muslimani i nama ne trebaju procjene niti analize sadašnjosti, kao ni predviđanja stručnjaka kakva će budućnost biti, pa da nas to podstakne da čuvamo pitku vodu. Mi imamo Kur an – Božiju uputu i sunnet – Poslanikovu praksu. O fenomenu vode Kur an prije 1 400 godina govori na više mjesta:

1. od vode sve živo se stvara

2. voda je blagodat za čovjeka, koju s nebesa na Zemlju Allah spušta

3. iako je blagodat i život znači, voda stanovnicima Zemlje nekada bude kazna, pa se u potopu neki utope, kao što je Nuhov, a.s., narod vodom potopljen i kažnjen

4. voda se spominje kao nagrada stanovnicima Dženneta, koji će uživati u baščama džennetskim ispod kojih će rijeke teći, dok će stanovnici Džehennema dozivati i moliti stanovnike džennetskih perivoja da na njih prospu malo vode

5. voda je blagodat za stanovnike Zemlje, ali Allah navodi da vodu može odvesti, učiniti da ona nestane.

www.prosvjetitelj-muallim.org

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1867
3318
7972
52306
3270503

Ko je na portalu: 430 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.