Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Stipendije - Budimo društveno aktivni i odgovorni prema zajednici - Prosvjetitelj CH

Udruženje za afirmaciju univerzalno pozitivnih vrijednosti "Prosvjetitelj - Muallim" Švicarskoj u koordinaciji sa matičnim Udruženjem "Prosvjetitelj" Srebrenica, je pokrenulo i realizovalo projekat "Stipendije 2016". Projekat "Stipendije 2016" je zamišljen na takav način da se učenici koji pohađaju osnovne i srednje škole u Podrinju, te studenti iz Podrinja na fakultetima u BiH, pomognu sa mjesečnom stipendijom od 50 do 200KM, u zavisnosti od socijalnog i finansijskog stanja u kome se porodica nalazi. 

Slijedeći principe djelovanja i humanog odnosa svih članova Udruženja "Prosvjetitelj", daje se akcenat da ovo bude jedan finansiski podsticaj a ujedno moralno-odgojni. Odabrani stipendisti trebaju biti društveno aktivni i odgovorni, u svojim kapacitetima i mogućnostima, prema društvenoj zajednici. Stipendista je društveno odgovoran na način da pomaže u savlađivanju gradiva svojim vršnjacima Bošnjacima u školi koju pohađa a koji u određenim disciplinama nisu dovoljno osposobljeni. Stipendista je društveno odgovoran prema starim i iznemoglim i licima sa invaliditetom u svom mjestu prebivališta. Na način da pomaže starima i iznemoglim osobama u njihovim svakodnevnim obavezama u svoje slobodno (van školsko vrijeme). Pomaže starim i iznemoglim osobama da za njih ode u trgovinu nabaviti neophodne stvari, pomaže im u njezi (ukoliko su za to sposobni) i otklanjanju njihovih zdravstvenih prepreka, pomaže im  u prinošenju ogrjeva i vode u kuću i slične poslove.

Sredstva namijenje za projekat "Stipendije 2016" su 3160KM koja su raspodijeljena za 4 mjeseca: februar, mart, april i maj. U ovom projektu odabrano je jedanaest učenika i jedan stedent sa prostora opština u Podrinju. Prošlog vikenda (5. februar) su sa stipendistima i njihovim roditeljima potpisani ugovori o prihvatanju principa stipendija iz ovog projekta te su preuzeli emanet da daju svoj doprinos za zajednicu. U nastavku slijedi kratki opis stanja porodica i uslova života naših stipendista.

Sarajlić Hamza, rođen 01.07.2003. godine u mjestu Snagovo. Učenik 7. razreda O.Š. Memići, koja je udaljena 12 km od mjesta stanovanja. Putuje autobusom pri čemu plaća mjesečnu kartu. Zbog udaljenosti od kuće prinuđen je kupovini jednog obroka. Otac je uposlen u privatnoj firmi gdje su naknade za rad veoma niske i neredovne. Živi sa majkom koja je nezaposlena, te mlađim bratom koji je napunio 6 godina.

Ibrahimović Dženita, rođena 13.12.2003. godine u Tuzli. Nastanjena u selu Seferovići, M.Z. Križevići, u zajedničkom domaćinstvu sa ocem,majkom i starijim bratom. Četveročlana porodica živi od poljoprivrede, jer su roditelji nezaposleni. Učenica 6. razreda Osnovne škole u Križevićima, odličan učenik, dobitnik nekoliko nagrada za ostavrene rezultate vannastavnih aktivnosti. Redovno pohađa mektebsku nastavu, gdje postiže zavidne rezultate.

Imamović Zead, rođen 22.06.2007. u Zvorniku, učenik 3. razreda O.Š. Glogova. Odličan učenik u školi, polaznik mekteba sa izuzetno dobrim rezultatima. Četveročlana porodica u kojoj nijedan član nije zaposlen, žive od poljoprivrede i stočarstva.

Selimović Irma i Irna, rođene 05.01.2000 godine u Tuzli, povratnici u mjesto Kostjerevo općina Zvornik, učenice 1. razreda Srednje mješovite škole Milići. Redovne polaznice mektebske nastave u džematu Drinjača. Petočlana porodica sa nezaposlenim članovima, žive uglavnom od poljoprivrednih aktivnosti kojima se bave njihovi rodtelji. Zbog velike udaljenosti od škole, prinuđene su da plaćaju mjesečnu kartu, za koju nemaju dovoljno sredtsva.

Hodžić Sajra i Ajla, rođene 28.04.2007. godine nastanjene u Srebrenici. Učenice 2.  razreda O.Š. Srebrenica. Odlične učenice, pri čemu pohađaju i vjersku pouku, gdje također postižu izuzetne rezultate. Žive sa majkom, jer zbog porodičnih problema došlo je do razvoda braka između njihovih roditelja. Majka nezaposlena, žive od povremenog rada majke na poslovima čišćenja.

Husejinović  Mirnes, rođen 05.08.2003. godine u mjestu Glogova, općina Bratunac, gdje je i sada nastanjen. Učenik 7. razreda O.Š. Bratunac. Redovan polaznik mektebske nastave u džematu Glogova.U zajedničkom domaćinstvu živi sa roditeljima, koji su nezaposleni, te sa još dva brata i jednom sestrom. Mirnes i njegov brat do škole putuju autobusom, pri čemu plaćaju punu mjesečnu kartu.

 Hamidović Adin, rođen 05.01.2006. godine, učenik je 4.razreda O.Š. Žutica. Pohađa mektebsku nastavu, kao i nastavu Islamske vjeronauke u džematu Žutica. Roditelji nezaposleni, bave se manjim poljoprivrednim aktivnostima, čime privrjeđuju za život. Majka ima zdravstvenih problema.

Subašić Mubina, rođena 09.06.2003 godine, učenica 6. razreda O.Š."Desanka Maksimović" u mjestu Križevići, gdje je i nastanjena. Sve prethodne godine školovanja završavala je sa odličnim uspjehom. Živi sa roditeljima koji nisu zaposleni, bave se poljoprivrednim aktivnostima i stočarstom sitne stoke. Redovan polaznik mektebske nastave u mektebu Potočani, gdje također postiže zavidne rezultate.

Rahmanović Belma, rođena 04.05.1998. godine, učenik 2. razreda Srednje saobraćajne škole u Zvorniku. U zajedničkom domaćinstvu živi sa roditeljima te sa mlađim bratom, koji pohađa istu školu kao i Belma, ide u 1. razred. Stipendija je dobrodošla kao pomoć za plaćanje prevoza, kao i za ishranu tokom boravka u školi. Roditelji nezaposleni, obrađuju privatno zemljište, kako bi obezbijedili sredstva za osnovne životne potrebe porodice. Povratnici u MZ Gušteri od 2000. godine.

Memišević Nurija, rođen 05.08.1995. godine u Tuzli. Redovan student 2. godine Filozofskog fakulteta u Tuzli, odsjek Engleski jezik i književnost. Živi sa roditeljima, koji su nezaposleni, bez ikakvih primanja. Izrazio je spremnost da volontira vikendom u Bratuncu, sa učenicima mlađe dobi u edukaciji Engleskog jezika.

Zadnji put promjenjen

Galerija slika

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1849
3318
7954
52288
3270485

Ko je na portalu: 441 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.