Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

U Novoj Kasabi održana deseta po redu tribina u Podrinju

U Novoj Kasabi održana deseta po redu tribina u Podrinju Profesor Nusret Isanović u prepunoj džamiji

Ove sedmice na redu je bilo mjesto Nova Kasaba, općina Milići medžlis islamske zajednice Vlasenica. U petak 17.januara, poslije Jacija namaza održana je tribina na temu "Porodica i društveni moral", a gost predavač je prof.dr.Nusret Isanović. Ovo je deseta po redu tribina koju organizuje Prosvjetitelj u regiji Podrinja na kojima se Bošnjaci okupljaju radi sticanja znanja.

Musa-pašina džamija je  bila puna, te je predavanja prof. dr. Nusreta Isanovića bilo veoma korisno i odlično propraćeno. Profesor Isanović je više puta naglasio kroz svoje  predavanje da je porodica stub svakog društva i da je društvo ogledalo sake porodice. Pored važnosti porodice u jednom društvu, profesor Isanović je u više navrata isticao važnost Bošnjaka u Podrinju i na Drini te je nekoliko puta kroz suze izražavao divljenje ljudima koji su se vratili u porušene i zapaljene domove, doline koje su ispunjene grobnicama, brda koja su ispunjavana smrću četiri godine neprekidno. "Svako izražavanje hvale i poštivanja prema Vama ovdje, koji živite braćo moja nije dovoljno, nemam ja tih riječi da Vam izrazim svoju zahvalnost i divljenje na Vašem potezu da ovdje ustrajete i držite upaljen Nur Allahove vjere na ovim prostorima." Naglasio je Isanović te pozvao da se prisutnim obrati i prisutna hanuma Fatima Hukić dugogdišnja predsjednica udruženja žena Fatma i trenutno počasna predsjednica ove asocijacije. Fatima se najviše obraćala najljepšem dijelu prisutnih u džamiji, našim sestrama i majkama, govoreći da su upravo one te koje su najbolji detektori anomalija koje se mogu pojaviti među mladima pozivajući ih da na vrijeme djeluju i pravovremeno spriječe tragedije i nesreće razgovorom u svojoj porodici i potpunim dijalogom i tako vršeći svoju misiju na zemlji, a to je da ovaj svijet učine boljim mjestom za življenje.

Slijedećea tribina održat će se u mjesecu februaru i to u gradskoj Rijačanskoj džamiji u Zvorniku.

Prelijep prizor noći u Kasabi
Mnogi kur'anski ajeti govore o vrijednosti znanja, obrazovanja i onih koji znaju i druge poučavaju, a hadisa na ovu temu je daleko više. Između ostalog, u tom kontekstu je i hadis koji prenosi Ebu Derda', radijallahu anhu, a u kojem se navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Ko se zaputi na put radi stjecanja znanja, Allah će mu olakšati put koji vodi ka Džennetu. Uistinu meleki podmeću svoja krila onome ko traži znanje iz zadovoljstva zbog onoga što čini, a oprost za učenjaka traži sve ono što je na nebesima i Zemlji, pa čak i ribe u vodi. Prednost učenjaka nad pobožnjakom je kao prednost (svjetlosti) mjeseca nad ostalim zvijezdama. Učenjaci su nasljednici poslanika. Poslanici u nasljedstvo nisu ostavljali ni zlatnike ni srebrenjake, već su ostavljali znanje, pa ko ga uzme, uzeo je nešto vrlo vrijedno.''(Tirmizi, hadis je sahih, Sahihu Tirmizi, Albani, 2682) Ovo je samo jedan od stotina hadisa koji govori o vrijednosti nauke i onih koji se njom bave, a tekstovi ovakvog sadržaja potakli su muslimane prvih generacija da svoje živote posvete nauci.

Udruženje "Prosvjetitelj" je na osnovu navedenih riječi i potrebe ljudi u Podrinju pokrenuo inicijativu koja je prerasla u redovnu aktivnost udruženja, a to je organizovanje javnih tribina u svim općinama i medžlisima srednjeg Podrinja

www.prosvjetitelj-muallim.org

Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1344
2787
4131
48465
3266662

Ko je na portalu: 182 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.