Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

Odgovornost majke u odgoju svog djeteta tema predavanja za žene u Kozluku

Odgovornost majke u odgoju svog djeteta tema predavanja za žene u Kozluku Iz kozlučke džamije

U džematu Kozluk, organizovano je predavanje za žene na temu „Odgovornost majke u odgoju svog djeteta“ koje se održalo u kozlučkoj džamiji pred oko četrdeset žena, a gost predavač je bila muallima Emina Mehmedović iz Lukavca. Predavanje je održano danas 29.decembra poslije klanjanja Podne namaza, a okupljanje je organizovano na inicijativu ženskog džemata u Kozluku i Aide Hadžić koja je članica ovog Džemata.
Organizaciju ovog predavanja i druženja ženi muslimanki podržalo je udruženje „Prosvjetitelj“ i sestre zadužene za sektor koji afirmiše ženu muslimanku u društvu. Ovaj sektor je već duže vremena aktivan u Podrinju i do sada je organizirao ili pomogao organizaciju većeg broja korisnih druženja za žene muslimanke.
Poslije Podne namaza, a prije početka predavanja skup je započet učenjem odlomka iz Kur'ana koji je proučila Emina Hajdarević koja je u Kozluku bila ispred udruženja „Prosvjetitelj“ te je svojim iskustvom u organizaciji doprinijela da kozlučko poslijepodne bude jedna lijepa uspomena za sve prisutne. Predavanje je podržano i od strane Medžlisa islamske zajednice Zvornik, te je Emina Gogić u ime asocijacije žena zvorničkog medžlisa dala podršku današnjem okupljanju.
Muallima Muminović je prisutne sestre podsjetila na odgovrnosti koje žene nose sa sobom i obaveze koje imaju jer stub jedne islamske porodice je supruga-majka. Muškarac kao glava porodice mora voditi brigu o opskrbi svoje porodice, a ona, supruga, mora brinuti o pravilnoj raspodjeli svega onog što on obezbjedi, ona se stara o miru, spokoju i harmoniji u svakom kutku kuće, jer kako kaže Resulullah s.a.w.s., u hadisu: ”Svi ste vi pastiri i svi ćete biti odgovorni za svoje stado. Vladar je pastir i odgovoran je za svoje stado, čovjek je pastir u svojoj porodici i odgovoran je za nju, žena je pastirica u kući svoga muža i njegove djece i odgovorna je za svoje stado…” (Mutefekun alejh). Znači, u jednoj ovakvoj situaciji, žena je odgovorna za ispravnu organizaciju te opstanak ove zajednice, za njeno održavanje i svakako odgajanje jedne nove generacije.
Uz podsjećanje na obaveze i blagodati koje žene sa sobom nose, da jaki stubovi znače i jaku zgradu, prisutne su napoemnute da potreba današnjeg društva Bošnjaka je jaka žena i zdrava porodica kao temljna ćelija iz koje jedino može doći preporod ovog društva jer svaki preporod dolazi iznutra, a samo preporod može donijeti progres i napredak našem društvu kakav nam je potreban.
Predavanje je zavrseno ucenjem dviju ilahija od strane  Emine Hajdarevic, potpomognute djevojčicama iz  džemata. Poslije toga se pristupilo klanjanju Ikindija namaza i druženju uz kahvu i kolače.


www.prosvjetitelj-muallim.org

Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1890
3318
7995
52329
3270526

Ko je na portalu: 310 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.