Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

PROSVJETITELJ MI POMOGAO DA BUDEM NA PRAVOM PUTU

PROSVJETITELJ MI POMOGAO DA BUDEM NA PRAVOM PUTU Ovako je izgledala škola samoodbrane "Prosvjetitelja" u Srebrenci 1993.g.

Rođen 1983., u vrijeme sarajevskog procesa kada su naši Mladi Muslimani muku mučili da očuvaju našu vjeru u našoj domovini BiH, u Srebrenici postajem peti član svoje porodice. Evo danas ija muku mučim. Okončanje rata, kao muhadžir, dočekao sam u okolini Tuzle, kao jedini preživjeli muški član svoje porodice. U genocidu koji je počinjen 1995. godine u Srebrenici ubijen je moj babo koji je imao svega 36 godina života, moj stariji brat ubijen od zločinačke ruke imao je 16 godina, a mlađi 14 godina života. Svoje dječačke živote okončali su streljani u Pilici kod Zvornika od zločinca koji je za svoje zločine dobio svega pet godina zatvora i danas se slobodno šeta svijetom.

Ovo su ogromni prelomi mog dječijeg života, meni tada teški poput ogromne planine, a vjerujte mi, ni danas ništa lakše nije. Čvrsto vjerujem da sve ono što Allah dž.š. da čovjeku je sa svrhom i razlogom pa i to što sam ja ostao živ da se nadam i da dovu učim da će me moj babo i braća dočekati u Džennetu akobogda. Nakon svog ovog tegobnog proživljavanja, pojavljuje se svijetla tačka u mom životu, od svjetla koje je moju porodicu obasjalo još ‘93. godine u Srebrenici. Moja rahmetli braća su u Srebrenici postali dio ovog svjetla, svako ko ih je poznavao, nakon pristupa ovom svjetlu uviđao je samo dobro od njih. Posebna zraka u ovom svjetlu bila je naučiti da se mora odvojiti od svojih usta da se pomogne onome u težoj situaciji. Prije mog pristupa ovom nuru osjetio njegove ugodne zrake.

Prosvjetitelj Muallim

Mukotrpno je bilo i jako bolno, prije mog uključivanja u klub “Gazije Zen Satori”, današnje udruženje “Prosvjetitelj” sa mojih dvanaest godina svakodnevno gledati svoju majku, kako povazdan, sa očima punim suza ustane samo iz razloga da bi meni spremila da jedem i vraća se u postelju jecajući za izgubljenim sinovima svim onim za šta je vrijedilo živjeti na ovom svijetu. Allah dž.š. dadne insanu u momentu kad izgubi nadu i svaki smisao u životu da mu se desi nešto što će ga dovesti na put spasa, na svjetlo koje mu vraća optimizam. Jednog dana dok sam se vraćao iz škole, k’o djeca, malo smo se pogurali i posvađali. Sutradan, dijete sa kojim sam se zamjerio dovelo je brata koji me je dobro istukao. Vjerujte, niti jedan me taj udarac nije zabolio, u tom momentu, bolilo me samo to što nisam imao koga dovesti da me brani, jer sam bio sam na dunjaluku bez muških članova porodice i famelije. Tada sam znao da se moram uzdati samo u sebe i u Allaha dž.š., te upisujem se u klub borilačkih vještina kako bi ojačao svoje tijelo i mogao da sam sebe branim u životu, a Allah mi je dao puno više od toga.

Od mojih trenera slušao sam samo dobro, nur je izbijao iz njihovih lica, a riječi su plijenile svaku pažnju. Od svega dobrog u ovom udruženju, od dobrih ljudi članova “Prosvjetitelja” učio sam i naučio samo dobro: Naučio sam o svojoj vjeri din-i-islamu, svjetovno se obrazovao, fizički se osposobljavao i došao do majstorskog zvanja u karate. Naučio sam se društvenoj odgovornosti i upoznao mnoge čestite ljude. Kada sam došao do majstorskog zvanja u karateu postao sam jedan od trenera ovog kluba gdje i danas dajem svoj doprinos trenirajući i prenoseći znanje na našu bošnjačku omladinu. Vodim sekciju kluba u Behram-begovoj medresi gdje podučavam učenike samoodbrani.

Ono što je specifično za ovo udruženje jeste nesebično zalaganje na putu dobra, na putu pomaganja potrebnima. Mene je od samog pristupa fasciniralo to da je na prvom mjestu zajednica i drugi, a mi, ma za nas nije problem, mi ćemo se već nekako snaći, inšallah. Da je ovo baš ovako, to dobro zna svako onaj ko je imao imalo dodira sa udruženjem “Prosvjetitelj” i nama je čast i zadovoljstvo biti na usluzi i od koristi našoj zajednici.

Udruženje “Prosvjetitelj” je poput broda koji ide ispravnim putem, a najispravniji put jeste put Kur'ana i suneta Allahovog poslanika Muhammeda a.s. On nije jedini brod koji plovi tim putem, ali se trudi da bude prvak koji će olakšati ljudima to putovanje. Ima onih koji su shvatili da će puno lakše prevaliti taj put ako se ukrcaju na brod pa su tako i učinili. Raspoređeni su na njemu tako da svako ima svoju ulogu i zadatke. Neki upravljaju tim brodom kako nebi posrnuo ili se razbio od stijenu. Neki pak održavaju unutrašnju ispravnost i funkcionalnost broda kako bi mogao ići naprijed. Neki na izvjesnim stanicama popunjavaju brodske zalihe, dok neki čiste glancaju i dotjeruju svoj brod kako bi izgledao ljepše. Ima dakako na tom brodu i običnih putnika koji uživaju sve ove blagodati diveći im se cijelo putovanje, zatim, ima onih koji se ukrcaju pa izađu na sljedećoj stanici. Naravno, može da se desi da u tom brodu ima i neki slijepi putnik, pa to je ipak samo brod.

Sve je dobro dok su u tom brodu, jer je to mnogostruki hajr i korist za sve unutar njega. Još jednom se podsjetimo da je između svih blagodati kojima smo obasuti jedna od najvećih i to što nam je Uzvišeni Gospodar podario svijest o zajednici, tj. džematu, odnosno da stavljamo interes zajednice iznad vlastitog interesa. Mi smo svjesni da svi naši rezultati nisu od nas, da je to od Uzvižnog, ali itekako smo ponosni što je Allah dž.š. baš nas odabrao da ovo činimo. Na kraju jedan citat od bosanskog vojskovođe, koji je rekao u jeku naših pobjeda a da se nebismo uzoholili, to sada ponavljam:

“Naše pobjede nisu naša slava, one su naša obaveza.”

 

U potpisu džematlija “Prosvjetitelja” Srebrenica

www.prosvjetitelj-muallim.org

Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
318
1701
318
75196
3378567

Ko je na portalu: 168 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.