Prosvjetitelj Muallim Srebrenica

"A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo..." Nosioci ideje Udruženja

Main Menu

Bosanski English French German Turkish

SrebrenicaVlasenicaBratunacBijeljinaZvornikmiliciŽepa

U Novoj Kasabi tribina na temu U susret Ramazanu

U Musa-Pašinoj džamiji Nova Kasaba, općina Milići održana je tribina na temu „U susret Ramazanu“ pred oko stotinu okupljenih u nedjelju 7.jula od Akšam namaza, a gost predavač je ovaj put bio Hafiz Sabahudin ef. Skejić. Petu po redu tribinu organizovalo je udruženje Prosvjetitelj u suradnji sa medžlisima u Podrinju.

Tema tribine je bila prigodna jer je održana jednu noć prije prve Teravije. Hafiz Skejić je na ovoj tribini potvrdio da se radi o jednom od najtraženijih predavača u ovom dijelu naše države jer je punu pažnju prisutnih držao više od sast vremena.

Prisutnima je približena blagodat mjeseca koji predstoji i sve mogućnosti za iskrene vjernike i muslimane u svijetu. Hafiz Skejić je citirao veliki broj hadisa i kur'anskih ajeta kako bi što bolje oslikao blagodati koje nas okružuju i oprost koji nam se nudi.

Hafiz Skejić je prenijeo i hadis, a Ebu Hurejre, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: Ko posti ramazan vjerujuci i nadajuci se nagradi, bice mu oprošteni grijesi koje je prethodno pocinio! (misli se na male grijehe)

„Uvaženi prisutni iskoristite ovaj mjesec, zaradite dobrijeh dijela, svako dobro djelo u ovom mjesecu se povećava znatno u odnosu na dobra dijela van Ramazana. Ne budite od onih koji kažu postit ću kada ostarim, klanjat ću kada završi utakmica ili serija. Znajte da kada svi dođemo pred Sirat ćupriju i pogledamo ispod strahote koje se nalaze u obliku velikih vatri, kuka i svega najstrašnijeg što možemo zamisliti biće nam žao što smo kasnili i odgađali. Prenosi se da će pojedini muslimani preko Siraat ćuprije prijeći u vidu munje i svjetlice, pa kad drugu budu pitali ko ovo bi, odgovorit će im se „To su oni koji namaze ne odgađaju“. A nama bi braćo i sestre moglo biti rečeno sačekaj dok utakmica završi, sačekaj dok serija prođe, pa tako da se „cvarimo“ ispred tih strahota. „ Rekao je hafiz Skejić u svom predavanju. Iskoristimo blagodat koja nam se ukazala za našeg života u zdravlju, ne igrajmo se da odgađamo čekajući slijedeći Ramazan jer samo Allah dragi zna ko će njega od nas dočekati a ko ne.

Zejd b. Halid el-Duheni, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: Ko pripremi iftar postacu, imace nagradu kao i on, a da se postacu njegovi sevapi uopce ne umanju!

Enes b. Malik, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., došao kod Sa'da b. Ubade, r.a., koji mu je iznio hljeba i maslinovog ulja, koje je Vjerovjesnik, s.a.v.s., jeo i, nakon toga, proucio dovu: Neka se kod vas ifare postaci, neka vašu hranu jedu pobozni i neka za vas istigfar cine meleki!

Prisutni su bili oduševljeni onim što su čuli, a lokalni imam iz Kasabe efendija Sulejman izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost što je udruženje Prosvjetitelj odlučilo da uoči naposebnijeg mejseca Ramazana za domaćinstvo tribine izabere džamiju u Novoj Kasabi.

Dova za vrijeme iftara i u toku posta

Ibn-Madze prenosi od Abdullaha ibn Amra ibnul-Asa da je Muhammed a.s rekao:

"Postacu nece biti odbijena dova koju uputi Allahu dz.s. prilikom iftara.

Allahumme leke sumtu, ve bike amentu, ve ala rizkike eftartu.

Allahu, Tebi sam postio, Tebi vjerujem i od Tvoje opskrbe se iftarim."

 

www.prosvjetitelj-muallim.org

korišteni podaci na http://www.dzematizetnanic.com

Zadnji put promjenjen

Komentiraj

Osigurajte unose na mjestima (*) gdje su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

Posjete

Danas
Jučer
Ove sedmice
Ovog mjeseca
Ukupno
1903
3318
8008
52342
3270539

Ko je na portalu: 322 gostiju i nema prijavljenih članova

© 1993-2016 Udruženje "Prosvjetitelj" Srebrenica.